NP Prokletije, nebrušeni dragulj prirode

Plav i Gusinje su okruženi nevjerovatnim prirodnim ljepotama. Nekako su skrajnuti s glavnih puteva i teško je do njih poći u jednodnevnu posjetu. Tako je i meni trebalo puno vremena da se nakanim i posjetim taj dio Crne Gore. Kupio me tokom prve posjete . Kad god ugrabim  priliku nanovo se vraćam.

Prvo se srijećemo sa Plavskim jezerom, neopravdano zapostavljenim kada je o jezerima Crne Gore riječ. Jezero ima neobičnu ljepotu i savršeno se uklapa u ambijent okolnih planina. Lijepo je u svako doba dana, a meni, posebno u rano jutro.

Plavsko jezero
Plavsko jezero

Gusinjani se s pravom ponose Alipašinim izvorima. Zbilja su jedinstveni. U proljeće, kad se otope snjegovi, vode ima najviše pa su i prizori  izvora najljepši. Kad bi sugrađani i gosti pokazali malo više poštovanja prema ovom spomeniku prirode, vodeći računa o odlaganju smeća, Alipašini izvori bi bili još ljepši.

Alipašini izvori
Alipašini izvori
Alipašini izvori

Još jedno od brojnih mjesta koje treba obići u okolini Gusinja je i vodopad na rijeci Grlja koji se nalazi u selu Vusanje.

Vodopad Grlja
Vodopad Grlja

Pravi uvid u ljepotu ovog kraja se ne može steći ako se ne krene u planinarenje. Ima tu tura za svakoga: laganih tura do Hridskogo jezera, osrednje teške ture do vrha Popadija do izazova za vrhunske planinare. Pošto ja spadam u one koji bi žarko željeli da budu planinari, ali želje idu ispred mogućnosti, počela sam sa obilaskom Hridskog jezera. Mnogo sam slušala o njegovim ljepotama i jedva sam čekala da ga vidim. I put do njega je bio više nego bajkovit .

Prokletije, na putu ka Hridskom jezeru
Prokletije, na putu ka Hridskom jezeru

Susret sa jezerom je opravdao sva očekivanja. U ovakvim slučajevima najčešće prifali riječi jer, bar ja, nisam toliko rječita da ove prizore pretvorim u priču. Oni se moraju vidjeti i doživjeti.

Hridsko jezero
Hridsko jezero
Hridsko jezero

Posle Hridskog jezera, apetiti su porasli. Iako nam noge i kondicija, nisu davali podršku, mi se nismo obazirali. Pošli smo u izviđanje  doline Grebaje, mjesta gdje pogled puca na predivne Prokletije, čije mi je ime od malih nogu izazivalo strahopoštovanje. Ovo je bio prvi bliski susret sa njima. Strahopoštovanje je bilo opravdano. Njemu  se pridodala i opčinjenost  ljepotama planine.

Dolina Grebaje
Dolina Grebaje

Iako je moj muž, i vjerni pratilac pri ovakvim pohodima, imao na umu razne nerealne planove kad je o penjanju na Prokletije bilo riječi, uspjela sam da ga urazumim da za nas i vrh Popadija predstavlja i te kakav izazov.

Prokletije, Talijanka (Popadija)
Prokletije, Popadija

Uspon je popriličan ali je okruženje pitomo, sve se zeleni. Interesantno je da ovaj greben predstavlja graničnu liniju između Crne Gore i Albanije. Ima i oznaka.

Prokletije, Talijanka (Popadija)
Prokletije, Popadija

Tako sam ja naizmjenično koračala kroz jednu pa kroz drugu zemlju, da se niko ne naljuti. Naša strana je neuporedivo pitomija, ali smo mi, hodajući, neprekidno bacali čežnutljive pogledu prema albanskoj strani, prema vrhovima zvanim Karanfili. Što bi rekla današnja omladina, zbilja izgledaju moćno.

Karanfili, Prokletije
Karanfili

Iako preumorni od penjanja na Popadiju, nismo htjeli da preskočimo još jednu atrakciju Prokletija, Ropojansku dolinu. Kao i sve što se nalazi u ovom nacionalnom parku, a djelo je prirode, izaziva divljenje.

Ropojanska dolina
Ropojanska dolina

Pošli smo da vidimo Oko Skakavice koje smo do tada gledali na fotografijama, ali, dolazak na lice mjesta nas je uvjerio da fotografija može da prenese boju rijeke i okolnu vegetaciju, ali ne i svečanu atmosferu toga mjesta, predivnu svježinu koja se osjeti i u sred ljetnje žege.

Oko Skakavice
Oko Skakavice

Pozdravljali smo se, sa žaljenjem s Prokletijama i sami sebi obećali da ćemo se prvom prilikom vratiti  ovom prelijepom dijelu naše domovine, koji je još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti i koji decenijama čeka obećani put koji će biti bolja veza sa okruženjem. Na kraju smo ponovo navratili do vodopada Grlja da vidimo da li se promijenio od prethodne posjete. Nije, i dalje je podjednako očaravajući.

Vodopad Grlja
Vodopad Grlja

Imam utisak da je NP Prokletije popularniji među strancima. To je donekle razumljivo, jer naši ljubitelji planina najčešće idu na jednodnevne ture. Čini se da se situacija u poslednje vrijeme mijenja. Sporo, ali se napreduje. Postoji više mogućnosti za jeftiniji smještaj, na primjer. Pravi ljubitelji prirode znaju da cijene ljepotu Prokletija i za njih nema  nikakvih prepreka.

7 thoughts on “NP Prokletije, nebrušeni dragulj prirode

 1. Hvala na lijepoj priči o mom zavičaju sa mamine strane 🙂 Da čovjek ne povjeruje da je taj kraj nekad bio važan centar i da je tuda vodio karavanski put – vidjela si ostatke ‘carine’ nedaleko od Ropojanskog jezera?

 2. I’m not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for great info I was looking for this info for my
  mission.

 3. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely helpful info specially the last part 🙂 I care
  for such information a lot. I was looking for this certain information for a long time.

  Thank you and best of luck.

 4. Zahvaljujući vašoj objavi sam, na potu iz Slovenije po “lepoj našoj – nekadašnjoj” potražila Vodopad Grlja i Alipašine izvore. Sa autodomom in sa svojih skoro 70 godina, za pešački pohod nisam bila sposobna. Ali i to šta sam videla je bilo čudovito, pa ne samo to, nego i ostali delovi Crne Gore.
  Hvala vam za vaše pisanje, koje me je povelo na to krasno putovanje.
  Bled, 22. sept 2021.

  1. Drago mi je da moje priče služe svrsi – približavanju prirodnih ljepota Crne Gore što većem broju ljudi. Veliki pozdrav za vaš entuzijazam u tim godinama. Voljela bih da i ja budem takva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *