Do Kapetanovog jezera po “tepihu” od poljskog cvijeća

Crna Gora je prebogata prirodnim ljepotama. Ali, ako bih htjela nešto da izdvojim, to bi bila jezera. Na maloj površini se nalazi veliki broj jezera od kojih je svako specifično i po nečemu se izdvaja. Htjela sam da obiđem svako i da se lično uvjerim u njihovu ljepotu i posebnost.

Kapetanovo jezero se nalazi na granici između nikšićke i kolašinske opštine. Iz Nikšića se može doći terenskim autom, ali i malim, ako ti ga nije žao. Mi volimo da pješačimo i skupljamo utiske.

Na putu ka Kapetanovom jezeru
Na putu ka Kapetanovom jezeru

Pješačenje do Kapetanovog jezera nije naporno i uglavnom se ide preko livada ili makadamskim putem. Najbolji period za posjetu je druga polovina maja. Tada livade postanu šarene od mnogobrojnog i nevjerovatno lijepog poljskog cvijeća kakvo se ne srijeće često.

Albanski ljiljan
Albanski ljiljan
Divlji božur
Divlji božur

Kapetanovo jezero je omiljena tura za brojna planinarska društva, posebno za one koji su više za šetnju, uživanje i fotografisanje, jer tura nije naporna, a uživanje u ljepotama prirode višestruko je veće od napora koji se uloži da se do jezera dođe. Dobra je ideja i da se do jezera dođe biciklom.

Biciklisti pored Kapetanovog jezera

 

Ono što para svačije oči su brojne vikendice koje su neplanski i bez dozvole podignute oko samog jezera. No, to je tema za neke druge blogove. Ja pišem samo o onome što je lijepo. 🙂 A jezero, okruženo planinama, predstavlja izuzetan prizor za svačije oči.

Kapetanovo jezero
Kapetanovo jezero

Nema jezera bez legende. Tako i Kapetanovo ima svoju. Jezero je, navodno, dobilo ime po kapetanu Mušoviću. Na području današnjeg jezera se nalazio njegov katun. Iznad katuna, u stijenama, postojao je tajni izvor koje su koristile samo vile. One bi noću puštale izvor i poslije kupanja ga zatvarale. Jednom je jedna vila bila zaboravna, nije zatvorila izvor i on je poplavio katun kapetana Mušovića. Onda su vile pomjerile izvor i njegove vode su nastavile da napajaju jezero.

Kapetanovo jezero

 

Poslije nekoliko sati izležavanja i uživanja na obalama jezera, divljenja pogledu na jezero, na okolne planine, dođe vrijeme i za povratak. Puni pozitivne energije, idemo, donoseći u sebi odluku da dođemo ponovo. Nadam se da ću ovih dana tu odluku i sprovesti u djelo. Možda naletim na divlje narcise koji, u ovo doba, znaju da prekriju čitave livade.

Povratak s Kapetanovog jezeraIdiličnih prizora, na ovom putu, ne nedostaje. Pravi su izazov za fotografe amatere.

Povratak s Kapetanovog jezeraPisala sam o Kapetanovom jezeru na osnovu sjećanja i slika od prije 4 godine. Juče sam ponovo posjetila ovo jezero i utisci su još pozitivniji (dobro, ako se napravim da nisam vidjela ono silno smeće uz put). Samo 15 dana je razlika između posjeta od prije 4 godine i ove, a vegetacija je sasvim druga. Prije svega, livade se razlikuju jer trenutno dominira divlji narcis (kaloper, dokoljen) koji je preplavio livade tako da se bijele.

Narcisi na livadama oko Kapetanovog jezera
Narcisi na livadama oko Kapetanovog jezera

Pošto se na osojnim stranama još uvijek zadržao po komad snijega, ispod njega su počeli da se pomaljaju kaćuni. Prizor je prosto neodoljiv.

Kaćuni pobijedili snijeg
Kaćuni pobijedili snijeg

Pošto smo ovoga puta išli i do Manitog jezera (o njemu drugom prilikom) mogli smo na Kapetanovo jezero da bacimo pogled i iz ptičije perspektive. Ja sam bila očarana, a nadam se i vi sad.

Kapetanovo jezero
Kapetanovo jezero

I još jedna “cvjetna slika” koja potvrđuje naslov ovog bloga.

Cvjetni tepih na putu ka Kapetanovom jezeru
Cvjetni tepih na putu ka Kapetanovom jezeru

3 thoughts on “Do Kapetanovog jezera po “tepihu” od poljskog cvijeća

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *