Biser Prokletija – Hridsko jezero

Hridsko jezero je, iako jedno od najljepših među brojnim našim jezerima, malo poznato široj javnosti. Vjerovatno zato što se ono ne može posjetiti “u prolazu”. Nalazi se na sjeverozapadnoj strani Prokletija,  na visini od skoro 2000 metara i jedno je od jezera koje se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini. Bar kod nas. Udaljeno je od Plava 18 kilometara.

Do jezera se može stići makadamskim putem koji nije u dobrom stanju i više je namijenjen biciklistima, kojih ima sve više. Za planinare je predviđena staza kroz šumu koja je obilježena. Početak staze je u blizini katuna Bajrovića.

Katun Bajrovića
Katun Bajrovića

Da li zato što je markacija na samom startu bila slabo uočljiva, ili, zanešeni ljepotom prirode, tek, mi smo je previdjeli. Tako smo krenuli makadamskim putem i išli, išli…pored Hridskog potoka, nailazeći na prelijepe prizore.

Hridski potok
Hridski potok

Sunce je peklo toga julskog dana a mi u više navrata bili na ivici da odustanemo. Pobijedila je moja upornost, nošena davnašnjom željom da konačno vidim i Hridsko jezero. I, kada smo izgubili nadu da smo na pravom putu, došli smo do ove tačke.

070Tu smo shvatili da smo “neradeći” došli do Velikog hrida, odnosno, da smo zaobišli Hridsko jezero s gornje strane i tako se  našli  iznad njega. Onda nam je preostalo još “samo”  da se spustimo stotinak metara nadmorske visine.

I, kako to obično biva, prizor na koji smo naišli izbrsao je u trenu sav umor koji smo do prije minut osjećali a zamijenilo ga je ushićenje  i ponos  što smo bili uporni i nismo odustali.

Hridsko jezero
Hridsko jezero

Hridsko jezero je dugačko 300, a široko oko 160 metara. Najveća dubina mu je 5 metara. Zimi se zaledi i biva prekriveno debelim slojem snijega. Kao i većinu ostalih jezera, i njega prate brojne legende. Tako se, na osnovu njih, ovo jezero naziva  i “jezerom sreće”,  jer se smatra da se kupanjem u njemu doprinosi sreći u braku, zdravlju i blagostanju. Da bi bili sigurniji u ostvarenje legende, poželjno je da se u jezero baci i neki dio nakita.

Jezero je okruženo četinarima, koji se ogledaju u bistroj vodi jezera, mijenjajući mu boju u različite nijanse zelene . Izuzetna bistrina vode i mogućnost da se vidi sve do dna govori o čistoći  jezera.

Hridsko jezero
Hridsko jezero

Jezero se može obići.  Skakućući s  kamena na kamen, pređe se oko jedan kilometar. Ljubitelji fotografije taj krug neće propustiti, u pokušaju da, iz svih uglova, dobiju što ljepšu fotografiju ove ljepotice od jezera.

Hridsko jezero
Hridsko jezero

Hridsko ili Ridsko jezero je smješteno između vrhova Mali i Veliki Rid a Ridski krš se pruža skoro okomito iznad njega. Da li je jezero dobilo ime po vrhovima, ili vrhovi po jezeru je pitanje tipa da li je starija kokoška ili jaje. 🙂

Ridski krš
Ridski krš

U povratku smo, naravno, pronašli markacije  kroz šumu, tako da smo se skoro neosjetno vratili do katuna .

Okolina Hridskog jezera

 

Otišli smo sa Hridskog jezera planirajući narednu posjetu. Od prve bi pronašli stazu, te  bi imali više vremena da ostanemo na obali jezera duže , da uživamo u njegovoj nevjerovatnoj ljepoti.

 

2 thoughts on “Biser Prokletija – Hridsko jezero

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *