Kanjon Mrtvice – “rapsodija” u zelenom

Moja druga posjeta kanjonu Mrtvice, protekla je kao da je prva. Kao dijete koje otvara novogodišnje poklone, podvriskivala sam na svaki novi prizor. A bilo ih je mnogo. Kanjon je najljepši u proljeće kad ima najviše vode. Voda se obrušava preko nevjerovatnih stijena praveći zaglušujuće zvuke. Sav se pretvoriš u uvo i oko i upijaš utiske, ubijeđen, toga trena, da nešto ovako lijepo, ne može nigdje drugo da se vidi.

Mrtvica
Rijeka Mrtvica

Rijeka Mrtvica

 

Putovanje kroz kanjon traje daleko duže od vremena za koje se može prepješačiti. Jer, na svakom drugom koraku se zastaje da se fotoaparatom zabilježi ono što oko pokušava da upije. Da se zapamti i prizove u sjećanje u vrijeme ljetnjih vrelina. Staza nije zahtjevna, ali se mora obazrivo koračati zbog klizavog kamenja preko koga se ide. I poželjno je da se gleda kuda se ide, što je suprotno od želje da se sve vrijeme gleda u rijeku. Zato je putovanje kroz kanjon sporo. Ali, teče neosjetno.

Kanjon Mrtvice
Kanjon Mrtvice

U kanjonu Mrtvice ima toliko toga što privlači pažnju da se, sve brinući gdje gaziš, nalaziš i u “trilemi” šta da pogledaš: da li rijeku koja se slapovito spušta, biljke koje su obrasle mahovinom i puzavicama pa izgledaju kao da su iz neke druge dimenzije ili litice planine Maganik koje se nadvijaju nad tobom.

Vegetacija u kanjonu Mrtvice
Vegetacija u kanjonu Mrtvice
Maganik
Maganik

Ima u kanjonu Mrtvice raznih atrakcija. Tu je Kapija želja kroz koju se treba probaciti kamen i pomisliti  želju koja će se  neizostavno ispuniti. 🙂 E, ima i tu jedna kvaka. Nigdje u blizini ni traga kamenu koji se može baciti. Zato oni nepripremljeni, oni koju uz put nisu stavili kamen u džep, ostaju bez izpunjenja želje.

Kapija želja
Kapija želja

Ono što je poznato koliko i kanjon su čuvene Mrtvičke grede. Jedno bez drugog ne ide. Da nije bilo greda, ne bismo mogli da se divimo Mrtvici. Bar ne u ovolikoj mjeri. Šta su Mrtvičke grede? Prolaz koji su pripadnici JNA, sedamdesetih godina prošlog vijeka, prokopali kroz stijenu da bi napravili put oo sela Mrtvo Duboko do sela Velje Duboko. Narod je ovaj prolaz zvao i “Danilov put” jer je napravljen po ideji generala Danila Jaukovića. Mrtvičke grede zbilja izgledaju impresivno i ne možemo da se ne zapitamo koliki je pregalački napor doveo do njihove izgradnje. U svakom slučaju, za svako poštovanje i divljenje.

Mrtvičke grede
Mrtvičke grede

194

Mrtvica ima i mostove. Neki su napravljeni samo od 2-3 grede, neki su drveni, ali ipak stabilni .  Najčuveniji je, svakako,  kameni “Danilov most”, koji je knjaz Danilo izgradio u znak sjećanja na svoju majku koja je bila iz ovih krajeva. Ovaj most,  uz Moračke grede, predstavlja  jedno od najpopularnijih obilježja Mrtvice.

most na Mrtvici
Drveni most sa koga se pruža izvanredan pogled
Danilov most
Danilov most

Kanjon Mrtvice se ne može prepričati. On se mora doživjeti. Sve više ljudi ga posjećuje. I dolaze po nekoliko puta. Jer takvu ljepotu i kombinaciju boja i zvuka rijetko gdje mogu da vide. Bar kod nas. Zato i ova moja “razglednica” kanjona predstavlja kratku prezentaciju koja je poziv da lično pođete i uvjerite se u ovo što sam napisala. Sad je pravo vrijeme.

Ispod se nalazi jedan kratki klip koji pokušava da vam dočara i zvuk.

113

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *