Žabljak Crnojevića, zaboravljena tvrđava

Skadarsko jezero je prepuno, kako prirodnim ljepotama, tako i brojnim istorijskim, vjerskim, etnološkim objektima koji se mogu vidjeti na njegovim obalama ili ostrvima.

Žabljak Crnojevića je srednjevjekovni grad i utvrđenje koje je smješteno na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero. Izgrađen je još u 11. vijeku i imao je zaista burnu istoriju.

Žabljak Crnojevića
Izgled utvrđenja spolja
Žabljak Crnojevića
Ulazna vrata

Dugo vremena Žabljak Crnojevića je bio potpuno zapušten i u njega se moglo ući samo na sopstvenu odgovornost. Stanje se, dijelom, popravilo. Uklonjeno je divlje rastinje i pokošena trava. Može se ući i prošetati.

Žabljak Crnojevića

Na žalost, kako je grad izgledao, možemo samo da pretpostavljamo na osnovu ono malo preostalih zidina. Možda o restauraciji neko i mašta, ali, zvanično o tome niko ne progovara.

Žabljak Crnojevića

Ono što ljudi propuštaju da urade, nadoknađuje priroda. Pogled na jezero i okolne planine sa Žabljaka Crnojevića je jedinstven i nešto što ga obilježava.

Pogled sa Žabljaka Crnojevića

Do Žabljaka Crnojevića se iz Podgorice stiže brzo i lako. Sa zaobilaznice oko Golubovaca se skrene desno i pređe Morača preko tzv. Vukovačkog mosta. Skrene se lijevo prema selu Ponari a onda samo pravo.

Pođite, povedite djecu, održite jedan kratki istorijski čas a onda se divite pogledu na sve četiri strane svijeta.

Žabljak Crnojevića