Zabojsko jezero, gorsko oko Sinjajevine

Zabojsko jezero je jedno od najljepših jezera u Crnoj Gori. Nalazi se na planini Sinjajevini. Do njega se može doći i terenskim vozilom , ali je zanimljivije ići pješke. Čest je izbor, kako planinarskih društava, tako i pojedinaca, ljubitelja prirode.

DSC07339

Polazi se iz Dobrilovine, koja se nalazi na putu Mojkovac-Đurđevića Tara. Staza nije prezahtjevna i potrebno je 2 do 2,5 sata ( u zavisnosti od kondicije i broja zaustavljanja, da bi se nešto bolje vidjelo ili fotografisalo).

DSC07296

Jedina mana ove staze je što je malo dosadna, jer, uglavnom, vodi po makadamskom putu. Ima prečica kroz šumu koje se same nameću i predstavljaju prirodan izbor.

Put ka Zabojskom jezeru
Put ka Zabojskom jezeru

No, u jednom momentu, i ja i moj muž smo bili u dilemi koji put da izaberemo. I, izabrali smo pogrešni. Na raskrsnici koja nema oznaku, desni izbor (širi put koji izgleda kao da je glavni) je pogrešan, jer vodi do mjesta odakle se nemilice režu drva i odvoze ko zna gdje. No, to nije tema ovog bloga, iako sam se ja bila debelo zamislila nad ovim.

Dakle, kad se nađete na velikoj raskrsnici, ne skrećite desno već produžite pravo. 😀

Pogrešan izbor na putu ka Zabojskom jezeru

Pažnju , tokom cijelog puta privlače neobični primjerci poljskog cvijeća koji se ne srijeću baš svuda . Posebno su lijepi cvjetovi intenzivno plave boje.

zabojsko 1 (3)

Momenat kada se ugleda jezero je vrijedan svakog truda da se do njega dođe. Boja jezera, spokoj  koji vlada u njegovoj okolini, duboka hladovina , neobično poljsko cvijeće,učiniće da zauvjek upamtite ovo predivno jezero.

Zabojsko jezero
Zabojsko jezero

Jezero se može potpuno obići u kratkoj i laganoj šetnji. Postoji pješačka stazica. Pored jezera se nalazi i izvor pitke vode.

Zabojsko jezero - izvor
Zabojsko jezero – izvor

U debeloj hladovini, pored izvora, uz cvrkut ptica i pogled na prelijepo zeleno jezero, može se provesti cijeli dan, koji će ljubiteljima prirode napuniti baterije bar za sledeću radnu nedjelju.

Zabojsko jezero
Zabojsko jezero
Zabojsko jezero


Zabojsko jezero
Zabojsko jezero

Tabla ispod nam govori gdje se nalazimo i koliko smo udaljeni od pojedinih toponima. Takođe nas obavještava i da se Zabojsko jezero nalazi na visini od 1516 metara.

176

Iako se jezero nalazi na Sinjajevini, pripada NP Durmitor, što takođe piše na ovoj tabli. Zato očekujte radnika NP Durmitor da dođe i  naplatiti vam kartu za boravak u parku koja iznosi 3 eura po osobi. Ali, vjerujte, vrijedi.